Jezik bez komesara

šoping

2006-03-08

 

Šoping? Kakva je to glupost? Podložnost engleskome ili američkom imerijalizmu, kolonijalizmu i što-ja-sve-ne-znam? Obožavanje tih svjetskih nasilnika?

Tako bi zborili čestiti Hrvati, zabrinuti za budućnost Naroda i Države. Istina je, šoping je očito strana riječ, no na ovom primjeru je vrlo jednostavno vidjeti kako (naopako?) funkcioniraju naši jezični Brižnici.

Brižnici tvrde da je šoping strana (k tome i engleska) riječ, koja nam je 'nametnuta', za kojom nema nikakve potrebe kad mi imamo svoju, hrvatsku riječ kupovanje. No, na jednostavno pitanje "Je li šoping ono kad umirovljenici idu kupiti jogurt i pecivo?" svi, uključujući sve Brižnike s kojima sam se uspio zakvačiti oko riječi šoping, uglas odgovaraju da nije. Svi s kojima sam ikada razgovarao o tome se slažu da šoping (u hrvatskome) jest radosno kupovanje, više iz gušta nego iz potrebe, ili u najmanju ruku to je kupovanje koji pruža neku vrstu zadovoljstva.

No, ako spomenuta umirovljenička trgovačka aktivnost *nije* šoping, to znači da se radi o dvije *različite* riječi, iako im je značenje vrlo blisko. Drugim riječima, nitko ne smatra da umirovljenici idu u šoping po jogurt i pecivo.

Budući da se slažemo da je šoping strana riječ nepotrebno ugurana u hrvatski nam jezik, ja ću rado koristiti bilo koji suvisli, upotrebljivi prijedlog za prijevod pojma šoping na hrvatski jezik. No, postoji i problem nagovaranja ostatka populacije hrvatskih govornika na masovno korištenje tog prijevoda u značenju šoping. To je problem o kojemu Brižnici najčešće ne razmišljaju, smatrajući da Hrvati imaju govoriti onako kako kaže Komesar. To se, naravno, obično ne dešava, što nam Brižnike dovodi u trajnu depresiju. Oni bi nam tako rado tako mudro konstruirali materinji jezik, a narod slabo sluša. :-)

Dakle, šoping nije kupovanje, a jezik u stvarnosti čine govornici, a ne Komesari (ma koliko Komesari povremeno imali utjecaja i ma koliko neki od govornika mislili da svi trebamo stupati kao jedan po komandi Komesara).

Predrag Gjuro Kladarić
gjuro@kladaric.net